31 Ekim 2017 Salı

Evren ve Yaratılış








                                   

Henüz toprak, gökyüzü veya herhangi bir yeşillik yokken Ginnungagap adında büyük bir boşluk vardı. Bu sessiz ve karanlık boşluk ateşin anavatanı Muspelheim ile dondurucu soğuğun ve sisin anavatanı Nifleheim arasında yer alırdı.


Nifleheim’in buzdan nehirleri ve Muspelheim’in alev alev yanan ateşi Ginnungagap’ta birbirleri ile buluşana dek boşlukta süzüldüler. Ve en sonunda buluştuklarında, ateş buzları eritmeye başladı ve damlalarından Ymir oluştu; ilk dev. Hermofrodit olan Ymir, eşeysiz üreyebiliyordu ve Muspelheim’den gelen alevler ile terlediğinde koltuk altındaki ve bacaklarındaki damlalardan yeni devler oluştu ve bu devler evreni yönetmeye başladılar.








Buz erimeye devam ettikçe damlalardan Audhumbla adındaki inek meydana geldi ve Ymir’i sütüyle besledi. Karşılığında da donmuş nehirlerdeki buzun içindeki tuzu yaladı. Buzun üzerinde diliyle oluşturduğu şekillerden Buri meydana geldi; ilk Aesir tanrısı

Buri’nin Bor adında bir oğlu oldu, oğlu dev Bolthorn’un kardeşi Bestla ile evlendi. Ve bu yarı tanrı yarı dev’in çocukları Odin oldu; Aesir tanrılarının komutanı. İki de erkek kardeşi vardı Odin’in : Vili ve Ve.

Ymir herkese kötü ve zalimce davranıyordu bu nedenle Odin ve kardeşleri bir gün Ymir’i öldürdüler. Cesetten o kadar çok kan aktı ki , sel oldu ve tanrılar bu selde tüm devleri boğup onlardan kurtulmak istediler. Böylece kötü Dev’in soyu bitecek ve kendi yarattıkları hayat bulabilecekti. Fakat Bergelmir adındaki dev ve karısı saklanıp kurtuldular. Böylece bitmek bilmeyen bir nefret ile soyları devam etti.


Odin ve kardeşleri Dünya'yı yaratırken.


Tanrılar daha sonra Ymir’in kanından okyanusları, teninden ve kaslarından toprağı, saçlarından bitki örtüsünü, beyninden bulutları, kemiklerinden kayaları ve kafatasından da gök kubbeyi yarattılar. Muspelheim’den saçılan alevlerden yıldızları ve gökcisimlerini yaptılar.

*"The sun knew knot    where she had housing;
The moon knew knot   where might he had
The stars knew not   where it stood their places
Thus was it ere    the earth was fashioned." *

Ymir’in kafatasını belli noktalardan kaldırıp topraktan ayırmak için bozulan bedendeki kurtçuklardan dört cüce yarattı Odin, Nordri(kuzey), Surdri (Güney), Austi(Doğu) ve Vestri(Batı) . onlar da Midgard’ın dört noktasını korumak için yemin ettiler.



Daha sonra tanrılar ilk insanları ağaç gövdelerinden yarattı; Askr ve Embla . Bulundukları yere de korunmaları ve onlara tapmaları için ev ve  Ymir'in kaşlarından çit yaptılar. Odin insanlara nefes ve can armağan etti, Vili aklı, hisleri ve hareketi armağan etti Ve ise onlara dış görünüş verdi.




Böylece Midgard ve ilk insanlar yaratılmış oldu.



** Prose Edda, Beguiling of Glyfi , Voluspa Poem

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder