15 Aralık 2017 Cuma

Aesir - Vanir Savaşı





Aesir ve Vanir, tanrıların ait olduğu iki farklı topluluktur. Bu iki topluluk genel olarak barış içinde yaşarlar, fakat bu barış sağlanmadan önce verdikleri bir savaş vardır.


Freyja; Vanir topluluğundan, Seidr'de (Kaderi etkileyip, değiştirerek ve yeniden yön vererek yapılan üst düzey büyü çeşidi) usta olan bir tanrıçadır. Kılık değiştirip farklı isimlerle yolculuk yapan tanrıçanın yolu Asgard'a düşer. Gizemli kadının yeteneklerine hayran olan Aesir, bir süre sonra ondan faydalanmaya çalışır. Fakat sonra değerlerini, onurlarını ve kanunlarını bu kadın ve sihri için bencilce görmezden geldiklerini farkederler. Kendi bencillikleri ve eksiklikleri yüzünden suçlanan Freyja'ya Gullveig (Gold Greed) ismini takıp onu öldürmeye çalışırlar; tanrıçayı üç kez yakarlar, fakat üçünde de küllerinden yeniden doğar. 

Bununla birlikte iki taraf da birbirinden hem nefret eder hem de korkar, aralarındaki bu durum zamanla savaşa dönüşür. Aesir taktiksel bir savaş sürdürüp, sadece üstün savaşçı yetenekleriyle ve silahlarıyla saldırır. Fakat Vanir topluluğunun silahları, çözülmesi ve anlaşılması imkansız olan büyüdür. Süregelen savaşlarda Aesir ve Vanir sırayla zaferler kazanır.

Bir süre sonra iki taraf da bu savaşın bıktırıcı olduğunu fark eder ve bir ateşkes yapmaya karar verilir; iki taraftan da seçilenler diğer toplulukta yaşayacaklardır, böylece paylaşım gerçekleşecektir. Vanir topluluğundan seçilen tanrılar Freyr, Freyja ve Njörd, Aesir'den gidenler ise Hoenir ve Mimir olur.

Vanir tanrıları Asgard'da huzurlu bir yaşam sürdürürler, saygı görürler ve Vanaheim'de kullandıkları sihri Freyja önderliğinde önce Odin'e sonra tüm tanrılara öğretirler, bilgeliklerini paylaşırlar.

Fakat Hoenir ve Mimir için durum farklıdır. Önceleri yapılan konseylerde Hoenir'in bilge yorumlarının sebebinin Mimir olduğu fark edilir. İki tanrı bir süre ayrı düşerler ve konsey Hoenir'e danıştığında Hoenir bir çok kez "bırakın başkaları karar versin"  yorumları yapar. Bununla birlikte Vanir tanrıları son derece öfkelenir ve yapılan anlaşmada hile olduğu kanısına varırlar, Mimir'in kafasını kesip Aesir'e gönderirler. 

Odin, bunu görünce perişan olur ve kesik başı hemen sihirli şiirlerle ve baharatla sarar. Korunmuş olan Mimir'in başı, gerek duyulduğunda Odin'e tavsiyeler verir.

Savaştan kendini yeni yeni toplayan iki taraf da, bu yanlış anlaşılma üzerine tekrar bir barış ortamı kurmaya karar verirler. İki topluluk bir araya gelir ve bir kazanın içine tükürürler. Biriken tükürükten Kvasir adında, "en bilge olan " yaratık meydana gelir.


Devamı : Odin'in Ganimeti: Bal Şarabı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder