17 Aralık 2017 Pazar

Odin'in Ganimeti: Bal Şarabı








Aesir- Vanir savaşının ve Mimir'in öldürülmesinin ardından, tanrılar barışı sürdürme kararı alırlar ve toplanıp bir kazanın içine tükürürler, cevapsız kalan tek bir soru bile soramayacakları, Kvasir adında bilge bir yaratık meydana gelir. Zamanla bu bilge yaratığın adını duymayan kalmaz ve Kvasir, bilgeliğini konseylerde paylaşmak için diyarları gezmeye başlar.

Bir gün, Fjalar ve Galar adındaki iki cücenin evine davet edilir. Cüceler, ilerleyen saatlerde Kvasir'i öldürüp, kanını bir kazana akıtırlar ve şarapla karıştırırlar. Böylelikle kanındaki bilgelikle birlikte, ortaya içen kişiyi şaire ve bilgeye dönüştüren değişik bir içki, bir tür bal şarabı ortaya çıkar.  Tanrılar sonradan Kvasir'in uzun süre yokluğunu fark edip cüceleri sorguladıklarında, onlara yaratığın kendi bilgeliğinde boğulduğunu söylerler.

Cücelerin muziplikleri bununla kalmaz; dev Gilling ve eşini de evlerine davet ederler, Gilling ile denize açılırlar, gemisinin alabora olmasını sağlayıp, devin boğulmasına sebep olurlar. Eve geri dönüp olanları anlattıklarında, eşi hüzünlenir. Kadının ağlamalarına dayanamayan cüceler, ona Gilling'in boğulduğu yeri göstereceklerini söylerler ve kadın tam kapıdan çıkarken, onun kafasını da bir değirmen taşıyla ezerek öldürürler.

Devlerin oğlu olan Suttungr, olanları öğrenince son derece öfkelenir ve cücelere gider, onları dalgaların ortasındaki sığ bir kayanın üzerine sıkıştırır ve boğmakla tehdit eder. Canları için bağışlanma dileyen cüceleri gören Suttungr, sadece Kvasir'in kanıyla yaptıkları içkiyi, kan parası olarak vermeleri karşılığında canlarının bağışlanacağını söyler. Cüceler de kabul etmek zorunda kalırlar.

Suttungr, içkiyi cücelerden alıp Hnitbjörg adındaki dağa götürür, oradaki mahzenine saklar. Kızı Gunnlod'u da göz kulak olması için orada bırakır.

Bilgeliğin arayıcısı Odin, bal şarabına sahip olmayı aklına koymuştur. Bir gün kör tırpanlarla ekin biçmeye çalışan 9 işçi görür ve onlara tırpanlarını bilemeleri gerektiğini söyler. Odin'in sözünü dinleyen işçiler, ellerindekinin ne kadar keskin olduğunu ve ne kadar iyi biçmeye başladığını görünce bileytaşını Odin'den almak isterler. Odin taşı işçilerin arasına atar ve ellerindeki tırpanların ne kadar keskin olduğunu unutan işçiler birbirlerini keserek öldürürler. Bu işçiler, Suttungr'un kardeşi Baugi'nin işçileridir.

Odin o geceyi Bölverk adı altında, Baugi'nin çiftliğinde geçirir. Baugi üzgündür, çünkü çalışanları birbirini öldürmüştür ve işleri ilerlemeyecektir. Odin bunu fırsat bilip Suttungr'un sakladığı içkiden bir yudum içebilmek karşılığında, onun için çalışabileceğini söyler. Baugi, içkinin ona ait olmadığını, ama eğer gerçekten de dokuz işçinin yerine getirdiği tüm işleri yapabilirse onun için bir şeyler ayarlayabileceğini söyler.

Bölverk o yaz köle gibi çalışır, zamanı geldiğinde ise çalışmalarının karşılığını ister. Baugi ile birlikte Suttung'un yanına giderler fakat dev, içkisinden bir damla dahi vermeye yanaşmaz.
Bolverk'in sürekli anlaşmalarını hatırlatmasıyla birlikte, Baugi gizlice mahzene girmeye razı olur.

İçkilerin bulunduğu yere en yakın duvardan gizlice bir delik açarlar ve Odin kendisini bir yılana dönüştürüp, delikten kıvrılarak geçer. İçeriye girdiğinde ise, üç tane içki kazanının başında oturan güzel bir kadın görür; devin kızı Gunnlod.

Odin genç ve delikanlı görünümüyle Gunnlod'un kalbini kazanır. Ve kadın, Odin ile birlikte geçireceği üç gece için içkiden üç yudum almasına izin verir. Bu üç gecenin adından Odin kazanların başına gelir ve her üç kazanı sadece birer yudumda bitirir. Hemen kendini bir kartala dönüştürerek oradan kaçar. 

Suttungr, bu hırsızlığı hemen fark eder ve kendi kartal postunu giyerek Odin'i yakalamaya çalışır. Bir ara Aesir'e doğru hızla yol alan Odin'in peşine takılan dev, onu neredeyse yakalamak üzeredir ki, Odin son anda kurtulur. Fakat bu sırada bir kaç damla bal şarabı Midgard'a düşer; yetişecek olan bilgelerin ve şairlerin kaynağı olur. 


Odin'in geldiğini farkeden tanrılar büyük bir kazan getirirler ve Odin, Suttungr onu yakalamadan önce Aesir'e inip, bal şarabını kazana kusar. Dev, öfke ve acı içinde geri çekilmek zorunda kalır.

Böylece "Odin'in Ganimeti, Bal Şarabı" şair ve bilge olmaya can atanlara dağıtılacağı güne dek, Asgard'da tutulur. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder