19 Şubat 2018 Pazartesi

Asynjur : Tanrıçalar







Asynjur; Aesir tanrıçalarına verilen isimdir.


Frigga; Asynjurlar arasında en önde geleni, kraliçe. Fensalir adında görkemli bir salonu, ve yardımcı tanrıçaları vardır.(bkz Aesir Tanrı ve Tanrıçaları )


Saga ve Odin
Saga; Odin'in içki arkadaşı, kahin ve bilge tanrıça. Sökkvabekkr adında önemli bir meskende yaşar.

Eir; hekimlerin en iyisi olarak geçen, iyileştirme becerilerine sahip tanrıça.

Gefjun; Bakire ölenlerin ona katıldığı, gezgin ve bakire tanrıça.

Freyja; naif olan, bereket tanrıçası. Kızı Hnoss: o kadar iyi, adil, dürüsttür ki, iyi ve güzel olan hnossir olarak anılır. Mardöll, Hörn, Gefn, Syr, uzun yolculuklara çıkan Odr'u aramaya giden tanrıçanın bilinmeyen insanlar arasında kendine veriği isimlerdendir. (bkz. Vanir Tanrı ve Tanrıçaları )

Sjöfn; kötü düşüncelerden arındıran, onları sevgiye dönüştüren tanrıçadır. Bu düşünceler ile aşk ve özlem duyguları sağlar

Fulla ve Frigga
Fulla; Frigga'nın hizmetkarı.Gevşek saç örgüleri ve altından saç bandı ile tasvir edilmiştir. Frigg ona güvenir ve sırlarını açar.

Lofn; Cömert ve nazik tanrıça, yasak aşkların tanrıçasıdır. Frigga veya Odin'in verdiği yetki ile engelleri kaldırıp, kavuşamayanların evlenmelerini sağlar.

Var; kadın ve erkek arasındaki yeminin koruyucusu. Boş yere yemin edip, sözünü tutmayanlardan intikam alıp onları cezalandırır.

Vör; bilge ve aynı zamanda araştırmacı, meraklı bir tanrıçadır. Bu nedenle hiç bir şey ondan gizlenemez. "farkına varmak" onun adından gelen bir deyimdir.

Syn; salondaki kapıları tutar ve girmemesi gerekenler için kilitler. Aynı zamanda hukuki meselelerde karşı tarafı çürütmek için hazır bekler. İnkar etmek onun adından gelmektedir.

Hlin; Frigga'nın istediği kişileri tehlikelerden korumakla görevli tanrıçadır. Koruduğu kişilerin güvenli yerlere sığınmasını sağlar.

Snotra; ihtiyatlı, bilge ve nazik tanrıça. Bilge sıfatı onun adından gelmektedir.

Gna; Frigga tarafından başka diyardaki işlerin halledilmesi için yollanır. Hem gökyüzünde hem suyun üzerine gidebilen, Hofvapnir adında bir atı vardır. O atını sürmeye başladığında Vanir halkından bazıları onu görür ve şöyle der;

Orada uçan nedir?
Yolcusu kimdir?
Ya da gökyüzünden süzülen nedir?
O da cevap verir;
Uçan ben değilim,
Yolcu benim,
Ve süzülen havada,
Hofvapnir ile birlikte,
Hamskerpir ile
Gardrofa'nın oğlu olan.**

Sol ve Bil; Güneş tanrıçası Sol ve kardeşi Mani'nin kızı. Bil, kardeşi Hjuki ile ayın üzerindeki kraterlerin ya da ayın evrelerinin tanrı/ tanrıçasıdır.

Valkürler; Odin'in savaş meydanına gönderdiği, cesur askerleri seçip getiren kadın savaşçılardır. Savaşta kimin öleceğine Valkürler karar verir, ve onları Valhalla'ya getirir. Bazı Vaklürler; Hrist ve Mist, Skeggjöld ve Skögull, Hildr ve Thrudr, Hlökk ve Herfjötur, Göll ve Geirahöd, Randgridr ve Radgridr, Reginleif. 




Nornlar; insanların kaderini belirleyen tanrıçalar. En önemli üç Norn Skuld, Verdandi ve Urdr'dur. Bu Nornlar Yggdrasil'in gövdesine kazıdıkları Rune'lar ile veya herkes için belirledikleri hayat ipliğini dokuyup, ölçüp keserek yazgı belirlerler. Bunun dışında bir çok Norn bulunur. Refah ve güzellik içine yaşayan insanların kaderini belirleyenler  iyi Nornlar iken, fakirlik ve hastalık ile yaşayanlara kötü huylu Nornlar bakmaktadır.


Jord; Thor'un annesi, Jotun diyarından gelen tanrıça/dev.

Rindr;  Balder'in intikamını alan Vali'nin annesi.

Sif; Thor'un eşi, altın saçlı hasat tanrıçasıdır. Aesir Tanrı ve Tanrıçaları )

Idunn; Baharın ve gençliğin tanrıçası, Bragi'nin eşi, ebedi gençlik elmalarının (yemişlerinin) koruyucusudur.Aesir Tanrı ve Tanrıçaları )





* Prose Edda- The Beguiling of Gylfi
**Hofvapnir, Hamskerpir ile Gardrofa'nın oğlu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder