8 Mart 2018 Perşembe

Skirnir'in Yolculuğu - Freyr ile Gerdr







Bir gün Freyr, Odin'in görkemli tahtı Hlidskjalf üzerinden evrene göz gezdirme şansı bulur. Ve kuzeydeki topraklara doğru baktığında Gymir ve Aurboda isimli devlerin güzel kızları olan Gerdr'i görür. Kadının güzelliğinden son derece etkilenen Freyr, bir süre onu izler. Fakat sonra içini bir hüzün kaplar. Evine geri döndüğünde kimseyle konuşmaz, uyumaz, yemekten ve içmekten kesilir. Tanrılar bu durumu hemen fark ederler ve babası Njördr, oğlunun yaveri Skirnir'i konuşması için gönderir, gerekirse yalvarmasını tembihler.

Skirnir talimatlara uyar ve tanrıyı bulduğunda, ona doğruca neden bu halde olduğunu sorar. Freyr dostlukları hatırına, çok güzel bir kadın gördüğünü, bu yüzden acı dolu olduğunu ve eğer onu elde etmezse çok yaşamayacağını söyler. Daha sonra Skirnir'e, gidip Gerdr'i bulmasını, ona kur yapmasını, babası izin verse de vermese de alıp getirmesini, bunun için ona büyük bir ödül vereceğini söyler.

Skirnir, bunu yapmayı kabul ettiğini, -ancak yol çok tehlikelidir- ödül olarak tanrının kendi kendine dövüşme özelliği olan ve her çarpışmayı kazanan kılıcını ve görkemli atını istediğini söyler. Freyr ise aşkından dolayı, bu isteği reddetmez ve ona kılıcı ile atını verir.

Skirnir kuzey ormanlarına doğru yola koyulur, zor bir yolculuğun sonunda dışarıda bağlanmış, sürekli uluyan köpeklerin ve bir bekçinin olduğu hana varır. Gerd ile görüşmek için geldiğini söylediğinde, bekçi, kız ile asla konuşamayacağını söyler. Fakat Skirnir kararlıdır, geri dönmez.

Dışarıdan sesler geldiğini duyan Gerdr, bir hizmetçisini dışarı gönderip kontrol ettirir ve daha sonra bu gizemli adamı içeriye, meşhur içkilerinden ikram etmeye davet eder, ziyaretinin sebebini sorar.

Skirnir, olup bitenleri anlatır, ve güzel kadına 11 adet altın elma sunar; bu elmalar ona sonsuz gençlik bahşedecektir. Fakat Gerdr elmaları ve tanrının aşkını reddeder. Bu sefer Skirnir, tanrı Baldr ile yanan ve her 9 gecede kendinden 8 adet daha meydana getiren altın bir yüzük sunar. Bu sefer yeterince altını olduğunu söyleyen güzel kadın, tekrar reddeder bu hediyeyi.

Skirnir tehditler savurmaya başlar, elinde tuttuğu kılıcını gösterir, ve kadının kafasını kolayca koparabileceğini söyler, fakat Gerdr, kimsenin tehditlerine katlanmak zorunda olmadığını, babası Gymir ile karşılaşmaları durumunda başına kötü şeyler geleceğini söyler. Skirnir tekrardan kılıcını hatırlatarak, karşılaşmaları durumunda, bunun babasının felaketi olacağını söyler. Kadını, elindeki Gambanteinn adındaki asası ile vuracağını ve böylelikle tüm güzelliğini yitireceğini, hiçbir erkeğin bir daha ona dokunmayacağını, herkesin ondan nefret edeceğini, sadece hayat ağacının kökleri altından çıkan ölü bedenlerin ona lanet ve bela dolu kadehlerle yaklaşacağını, böylelikle yavaş yavaş delireceğini, şehvete esir olacağını, ancak ve ancak tanrının aşkını kabul ederse bu laneti kaldıracağını söyler.

Gerdr, Skirnir'in büyüsü karşısında korkudan titreyecek hale gelir. Ve en sonunda kabul eder.
Skirnir kazandığı zaferle Asgard'a doğru yola çıkar, tanrıyı bulup güzel kadının ayrılmadan önce söylediklerini ona anlatır;
Dokuz gece sonra Barrey adındaki yerde Freyr ile Gerd buluşacaktır ve Gerd orada tanrının gelini olacaktır.

Güzel kadına kavuşabilmek için dokuz gece beklemek zorunda olan Freyr şunları söyler:

Uzundur bir gece, İkincisi daha uzun
Üçüncü geceye nasıl katlanabilirim?
Böylesine bir tutkuyla bir gecenin yarısı kadar beklemek
Bir ay beklemekten daha uzun gibi geldi bana.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder