14 Nisan 2018 Cumartesi

Mjöllnir'in Çalınması - Thor Ve Thrym


Poetic Edda'da yer alan bu şiirin (Thrymskvitha)  amacı, dinleyicilerini eğlendirip hiciv yapmaktır. En olmadık tanrıyı en olmadık pozisyonlara sokarak gülünç olaylar yaratılmak amaçlanmıştır. Yazarı belli olmayan şiir, nedeni bilinmeyen bir sebeple Snorri Strurluson'ın Prose Edda'sında yer alamamıştır. 32 dörtlük ve tek satırlık bir kıtadan oluşmuştur. Akıcı, güçlü bir anlatıma sahip olması ve mizahını yerinde kullanmasıyla "dünyanın en iyi baladı" olarak anılmışır.


----------------

Thor bir sabah uyandığında çekici Mjöllnir'in yanında olmadığını görür. Öfkeye kapılan tanrı bu işin altında Loki'nin olabileceğini düşünür ve onu bulmaya koyulur. Fakat Loki olan bitenden habersizdir. 

Çekicin bulunamaması durumunda başlarına gelebilecek tehlikeden haberdar olan tanrılar, bir plan yaparlar ve tanrıça Freyja'yı ziyarete giderler. Loki, tanrıçadan şahin postunu ister, böylelikle diyarların üzerinde fark edilmeden uçacak ve çekicin izini sürecektir. 

Freyja'dan şahin postunu alan Loki hemen kanatlarını açar ve diyarlar üzerinde süzülmeye başlar. Devlerin diyarına varana dek bir şey bulamaz. En sonunda buz devi reisi Thrym'ın kalesinin önünde oturduğunu görür ve yanına alçalıp ona Thor'un çekicini görüp görmediğini sorar.

Dev, Loki'nin sorusuna karşılık olarak kahkahalara boğulur ve çekici dünyanın kilometrelerce altına sakladığını, yerini sadece onun bulabileceğini ve çekice karşılık tanrıça Freyja'nın onunla evlenmesi gerektiğini söyler.

Şartları dinleyen Loki, hızla kudretli tanrının yanına döner ve olanları anlatır, sonra da tanrıçayı görmek için Sessrumnir'in yolunu tutarlar.

Loki tanrıçaya anlaşmadan söz eder, Thor'un çekicini alabilmenin tek yolu onun Thrym ile evlenmesidir. Bunları duyan tanrıça öyle öfkelenir ki Sessrumnir'in duvarları titrer, yer sallanır ve boynundaki Brisinglerin kolyesi parçalara ayrılır. 

Daha sonra tüm tanrı ve tanrıçalar, konseyde Mjöllnir'i nasıl geri alabileceklerini tartışırlar. En sonunda Heimdall, Thor'u gelin kılığına sokup devin yanına göndermeyi teklif eder ve bu fikir kudretli tanrı hariç herkesçe kabul görür. 

Thor karşı çıkar ve bu olayın onun erkeksiliğine leke süreceğini, herkesin onunla dalga geçeceğini söyler fakat daha iyi bir planları olmadığı ve Asgard'ın zayıf kaldığını düşündükleri için hemen planı uygulamaya koyulurlar.

Kudretli tanrıya, tanrıça Freyja'nın elbiselerinden bir gelinlik yapılır, kafasına bir duvak ve boynuna da tanrıçanın parçalara ayrılmış olan kolyesini tamir edip takarlar.

Gelin kılığına girmiş Thor ile nedimesi rolünü üstlenen Loki buzlar diyarına giderler. Diyarda hazırlıklar çoktan yapılmıştır ve tanrıçanın teşrifi bekleniyordur. 

Gelinin salona girmesiyle düğün başlar ve duvağın altındaki tanrı devin yanına oturtulur, şölen için hazırlanan yiyecekler önüne serilir.

Tanrı acıktığını hisseder ve bütün bir boğayı, üstüne sekiz adet somon balığını yiyip, üç boynuz şarap içer. 
Dev, gördükleri karşısında şaşırır ve daha önce bu kadar iştahlı bir kadın görmediğini söyler. Bunun üzerine Loki, gelinin dev ve düğün gecesi için büyük bir arzu duyduğunu, son sekiz gündür bir şey yemediğini söyler.

Cevaptan memnun kalan dev, gelinini öpmek için duvağını kaldırmaya uzanır fakat örtünün altındaki Thor'un öfke dolu gözlerini fark eder, ona neden bu kadar korkutucu baktığını sorar. Bunun üzerine Loki, gelinin dev ve düğün gecesi için büyük bir arzu duyduğunu, son sekiz gecedir uyumadığını söyler.

Gecenin ilerleyen saatlerinde dev, evliliklerini kutsamak için çekicin getirilmesini söyler, ve getirilen çekici duvağın altındaki tanrının kucağına bırakır. 

Çekicini eline alan Thor, önce Thrym'in kafasını parçalar ve sonra tüm davetlileri öldürür. Böylece hem gelinlikten kurtulan, hem de Mjöllnir'e kavuşan Thor, Loki ile birlikte Asgard yolunu tutar.

**Poetic Edda 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder