8 Kasım 2017 Çarşamba

Aesir Tanrı ve Tanrıçaları














 ODIN




İskandinav mitolojisindeki en derin ve çözülmesi zor karakterlerden biri olan Odin, Aesir topluluğunun lideridir. Bilgeliği arayan ve dağıtandır, hem kralların hem de kimsesizlerin tanrısıdır.


Savaş tanrısı, bilgelik ve zafer getiren tanrı, büyü tanrısı, şiir tanrısıdır. Odin ismi eski nors dilinde (Óðinn) iki şekilde incelenmektedir. İlk kısım Óðr , yani "esriklik, öfke, ilham", ikinci kısım -inn eki ise "bir şeyin ustası" anlamına gelir. Odin hayattaki bir çok olgunun arkasındaki kişi olduğu gibi özellikle  savaş, egemenlik, bilgelik, sihir, şamanizm, şiir ve ölüm olgularını desteklemektedir.Diğer savaş tanrıları gibi Odin, her savaş ile yakından ilgilenmez. Egemenlik konusundaki cömertliğini sadece kendisine layık olana gösterir. Fakat savaş alanından, savaşçı bakireleri Valkyrie'ler ile birlikte, katledilen cesurları toplayıp görkemli salonu Valhalla'ya getirir.Tüm bunların yanında Odin , aynı zamanda hilekar bir karakterdir. Kvasir'in kanı ve bal ile mayalanan, içen kişiyi şaire dönüştüren "şairlik içkisi, bal şarabını" çalması ve Aesir'de saklaması buna bir örnektir.


Odin, Bor ve Bestla'nın en büyük oğludur, kardeşleri Vili ve Ve ile Ymir'i öldürüp dünyayı yaratmışlardır.(bkz. Evren ve Yaratılış) Eşi Leydi Frigg'den oğulları Hodr ve Baldr, Thor ise tanrıça Jord'dan oğludur. Asgard'da Valaskialf adlı evinde, Hlidskialf isimli, dokuz dünyanın her noktasını görebildiği tahtında oturur.

Sleipnir, Yggsrasil'in üzerinde dahi gezebilen sekiz bacaklı atı, Hugin(düşünce) ve Munin(hafıza) adında haberci kuzgunları, Freki ve Geri adında (aç gözlü,yırtıcı) kurtları vardır. Cücelerin işçiliği olan, her dokuz gecede, kendinden sekiz tane daha yapıp çoğalma yeteneği olan Draupnir adında yüzüğe sahiptir.


Tek gözlü tasvir edilen Odin, Mimir'in kuyusundan (bilgelik kuyusu) içebilmek için, gözünü orada bırakmaya razı olmuştur. Aynı zamanda Rune'ları öğrenebilmek adına,cücelerin, özüne Rune'ları işleyerek yaptığı, hedefinden asla şaşmayan mızrağı Gungnir ile yaralayıp , kendisini ,kendisi için feda edip 9 gün 9 gece boyunca Yggdrasil'e asmıştır. Leydi Freyja ile birlikte tanrılara büyüyü öğretmişlerdir, ve bu konuda usta olmuşlardır. Şekil değiştirme yeteneğine sahip olan Odin, aynı zamanda pek çok isme sahiptir. Çarşamba günü (Wednesday) Odin gününden gelir (Woden's day).



THOR

Sadece Aesir'in değil tüm tanrıların ve insanların en güçlüsüdür. Gök gürültüsü tanrısı olan savaşçı Thor, Odin ve dev/ tanrıça olan Jord'un oğludur. Dürüst ve güvenilir bir karaktere sahiptir en önemlisi de sarsılmaz bir cesareti vardır aynı zamanda da saf bir kişiliğe sahiptir. Tüm devlere bitmek bilmeyen nefretinin yanıda en büyük düşmanı dünya yılanı Jörmungard'dır. 
Mjöllnir adında cücelerin işçiliği olan sihirli çekici, bu çekici savurabilmesi için gereken demir eldivenleri ve gücünü iki katına çıkaran güç kemeri,  
Tanngrisnir(diş gıcırdatan) ve Tanngnjost (diş gıcırdatan)  adında, arabasını çekerek yerde ve gökyüzünde hareket etmesini sağlayan keçileri vardır.
Thrudvangar isimli yerde yaşar ve Bilskirnir isimli konağı vardır.Bu konakta 540 tane oda vardır.** Eşi Lady Sif ile çocukları Modi ve Thrud, Jarnsaxa adlı dişi devden de Magni isimli bir oğlu vardır.
Çoğu kez ihtiyaç anında Asgard'a geri dönüp tanrıları kurtarmıştır. Ragnarok'ta büyük bir rolü olan tanrılardandır. Perşembe günü (thursday) adını Thor'un gününden almıştır (Thor's Day).


LOKI

Yok etme arzusuna sahip, tanrılara düşman  olan loki, İskandinav mitolojisindeki şeytani , haylaz karakterdir. Dev Laufey ve Farbati'nin oğludur. Kendisini çok seven eşi Sigyn ile çocukları Narfi(ceset), dişi dev Angrboda ile çocukları tanrıça Hel, Fenrir, ve dünya yılanı Jörmungard'dır. Ayrıca büyük Asgard duvarının yapımı esnasında sekiz bacaklı at Sleipnir'i doğurmuştur. (bkz. Büyük Asgard Duvarı) Loki,  gösterdiği muzip, düşüncesiz hareketleri ile tanrıları çoğu kez tehlikeye sokmuştur, hangi tarafta daha avantajlı ise hem tanrılar hem de devlere yardım ettiği olmuştur. Thor ile pek çok maceraya atılmıştır, onunla kardeş olarak büyümüştür. Bir savaş esnasında henüz bir bebekken ortada kalan Loki, Odin'in onu bırakmasının doğru olmayacağını düşünmesi üzerine Asgard'a gelmiştir.

Kılık değiştirmede usta olan Loki, Baldr'ın ölümü üzerine Ragnarok'a kadar hapsedilir, ve zamanı geldiğinde kaçıp, tanrılara karşı olacak birliğin komutanı olacaktır.



BALDR

Sadece tanrıların değil, tüm yaratıkların en sevdiği tanrı olan Baldr, bir nevi savaş tanrısıdır. İsmi "savaşçıların lordu" demektir. Cesur, yakışıklı ve güler yüzlü tasvir edilen Baldr, o kadar iyi kalplidir ki, yanında asla kötü bir düşünce barınamaz. Ve tam anlamıyla etrafına ışık saçtığı için de ışık tanrısı adını almıştır.Odin ve Frigg'in oğludur, eşi Nanna ile Forseti adında çocukları vardır. 
Baldr, mitolojideki silik tanrı olarak bilinir,  Ragnarok'a kadar Helheim'de kalacaktır. Ve daha sonra Ragnarok'ta savaşacak, ve geçmişinin mirasını devralıp , lider olacaktır.


FRIGG

Asgard'ın kraliçesi, Odin'in eşidir. Evliliğin, ailenin, huzurun tanrıçasıdır. İsmi "sevgili olan"  anlamına gelir. Konumu ve eşlerinden dolayı kimi kaynakta Leydi Freyja ile aynı kişi olarak tanıtılmışsa da, farklı karakterler olduğuna dair kanıtlar daha çoktur.

TYR

Adaletin, gökyüzünün ve savaşın tarısı Tyr, savaşçıların en cesuru olarak betimlenmiştir. Hiç kimse yanaşmazken kurt Fenrir'e bakıcılık yapmış, ve Fenrir zincire vurulurken yine sadece kendisi iyi niyet göstergesi olarak elini onun ağzına koymayı kabul etmiştir. Bu şekilde bir elini kaybetmiştir.
Savaşta vücuda çizilen yukarı ok şeklindeki Rune, Tyr'ı, onun cesaretini, bilgeliğini, adaletini temsil etmektedir.


HEIMDALL

Asgard ve Midgard arasındaki Bifröst köprüsünün koruyucusu olan Heimdall, binlerce kilometre öteyi görebildiği gözleri, ve bir koyunun uzayan tüylerini duyabilecek kadar keskin işiten kulakları vardır. Kuşlardan bile daha az uyuyan tanrı gece gündüz etrafı gözler ve Ragnarok'ta üfleyeceğine ve sesinin tüm diyarlarda duyulabileceğine inanılan  Gjallarhorn adındaki borusunu yanında taşır.  Aynı soydan gelen dokuz annenin çocuğu olan Heimdall, altın dişli tanrı olarak bilinir, saf altından bir atı ve Himinbjorg adlı bir evi vardır. Aynı zamanda Odin'in elit askerleri Einherjarları da eğiten Heimdall'dır.


IDUNN

Yiyene gençlik ve ölümsüzlük veren elmalarının koruyucu tanrıçası olan Idunn, baharın ve gençliğin tanrıçasıdır. Genç, güzel bir kadın olarak tasvir edilen Idunn, Bragi ile evlidir.


BRAGI


Şiir ve müziğin tanrısı olan Bragi, Valhalla'nın ozanıdır. İsmi "şiir" anlamına gelmektedir ve Nesir Edda'nın bir bölümünde (Sigrdrifumal) diline Runeları kazımış olduğunu söylenir. Gençlik elmalarının koruyucusu Idunn ile evlidir. Uzun sakallı, bilge bir adam olarak tasvir edilir.





FORSETI

Adaletin tanrısı olan Forseti, yasalara uymayanları yargılayan kanun tanrısı olarak bilinir. Nanna ve Baldr'ın oğludur. Glitnir adında ışık saçan, gümüş çatılı  bir evi vardır.



SIF

Altın saçlı tanrıça sif, hakkında pek fazla şey bilinmeyen, hasat tarnıçasıdır. Thor ile evlidir ve bir başkasından Ullr adında oğlu vardır. 
Saçlarının altın olma sebebi ise, Loki'nin onu kıskanıp saçlarını kesmesidir, daha sonrasında cüceler ona altın saç telleri yapmıştır.


VILI VE VE

Odin'in kardeşleri ve bilinen ilk Asgard tanrılarıdır. Dünyanın şekillenmesi ve insanları yaratılmasında büyük rol oynamışlardır. Fakat onlar hakkında bilinen  çok az şey vardır. Bor ve dişi dev Bestla'nın çocuklarıdır.


GEFJON

İsmi "cömert olan" anlamına gelen, bolluk bereket ve refah tanrıçası. Evsiz bir kadın kılığında dünyayı gezdiği, ve bakire ölen kızların ona yoldaşlık ettiği söylenir.


SIGYN


Loki'nin sadık eşi Sigyn, Baldr'ın ölümünden sonra cezalandırılan Loki'nin başında Ragnarok'a kadar nöbet tutar, elinde bir kap ile eşinin gözüne damlamakta olan zehirden korur.  Narfi ve Vali ( İntikamcı Vali'den farklıdır) adında çocukları vardır. İsminin anlamı zafer arkadaşı demektir.






SOL VE MANI


Sol, güneşin tanrıçası, Mani ayın tanrısıdır. Gökyüzünde atlarının çektiği arabaları sürerler, Skoll ve Hati adındaki kurtlar onları kovalar. Ragnarok'ta bu kurtlar başarılı olup güneşi ve ayı yutacaklardır.

HOENIR

Ask ve Embla'nın yaratılışında rol oynayan Hoenir, Odin'in kardeşidir. Vanir- Asgard savaşı sonucunda Vanir'de kalmıştır. Bu özelliklere bakıldığında Hoenir, Odin'in kardeşleri Vili olabileceğine inanılmıştır.

VIDAR

Odin ve Grid'in oğlu Vidar, Ragnarok'u atlatabilecek az sayıdaki tanrılardandır. Odin kurt Fenrir tarafından yutulduktan sonra, Fenrir'in ağzını ikiye ayırarak veya da kalbine bir kılıç geçirerek babasının intikamını alacaktır. Thor'dan sonraki en güçlü tanrı olarak bilinir, ve sessiz tanrı ismini almıştır.

HERMOD

Kahraman tanrı olarak bilinen Hermod, Baldr'ın zamansız ölümünde onu geri almak için Hel'e gitmiştir. İsmi "hiddetli savaşcı", "ordu"  anlamlarına gelmektedir. Odin ve Leydi Frigg'in oğludur.

VALI

Odin ve Rindr'in oğlu Vali, Hodr Baldr'ın ölümüne sebep olduğunda onu öldürerek intikamını alan tanrıdır.  İsminin anlamı tam olarak bilinmemektedir. Ragnarok'u atlatacak yeni nesil tanrılardandır.
"Batı diyarlarında doğacak Rind'li Vali,
Henüz bir gecelik iken alacak intikamını Odin'in oğlunun,
Yıkamayacak ellerini, taramayacak saçlarını
Baldr'ın katili odunların üzerine atılıp yakılana dek"


HODR

Odin ve Frigg'in oğlu olan kör tanrı Hodr, Loki'nin verdiği ökseotundan ok ile vurmuş ve ölmesine sebep olmuştur , bunun üzerine Vali tarafından öldürülmüştür. 






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder