22 Kasım 2017 Çarşamba

Vanir Tanrı ve Tanrıçaları









FREYA


Bereketin, doğurganlığın, servetin, güzelliğin ve aşkın, savaşın  tanrıçasıdır. İsminin anlamı "hanım" demektir. Vanir tanrıçası olduğu için  bereket ve doğa kavramlarıyla daha ilgilidir.  Aesir-Vanir savaşından sonra Aesir'e geçmiş ve saygıdeğer bir üyesi haline gelmiştir. Tanrılara ve insanlara  Nors sihri Seidr'i ilk getiren ve öğretendir. Kardeşi Freyr, babası ise Njörd'dur.

Aesir'de Odr adındaki (neredeyse tüm kaynaklar bunun Odin olduğunu söyler) bir tanrı ile evlidir. Odr çıktığı uzun yolculuklarda, Freyja onu özlediği için kızıl ve altından gözyaşları döker, kocasını aramaya çıktığı zamanlarda bazı maceralar yaşar.  Uzun dalgalı saçları vardır ve yürürken saçlarının arasından çiçekler düştüğü söylenir. Hnoss ve Gersimi adında iki çocuğu vardır.

Asgard'da Sessrumnir adında bir evi ve Folkvang adında cesur askerlerin bir bölümünü getirdiği salonu vardır.. Folkvangr "field of the people ( insanların alanı)" veya "field of the warriors( savaşçıların alanı)" anlamına gelmektedir. Savaş alanında ölen cesur savaşçıları önce Freyja'nın daha sonra Odin'in seçtiği söylenir.

"Folkvangr't is called,   where Freyja rules,
Degrees of seats in the hall;
Half the kill   she keepeth each day,
And half Odin hath."**

İki gri kedisinin çektiği bir arabası vardır, şahin tüyünden pelerini sayesinde şekil değiştirebilir ve bir şahin görünümünü alabilir. Sadece tanrıların değil, devlerin, cücelerin ve bir çok canlının hayran olduğu bir güzelliği vardır.
Cuma günü (Friday) adını Freyja'dan almıştır (Freja's day)


FREYR

Aesir-Vanir savaşından sonra Asgard'da yaşayan diğer bir tanrı olan Freyr, erkeklik, bolluk, bereket tanrısıdır. Yağmuru ve ekinleri kontrol edebilir, hem insanlar için hem de tanrılar arasında "çok önemli bir tanrı" olduğu söylenir.

Freyr aynı zamanda ışık elfleri diyarı  Alfheim'in hükümdarıdır. Skidbladnir adında, kullanmadığı zamanlarda küçülüp yanında taşıyabildiği bir gemisi, kendi kendine savaşabilen bir kılıcı vardır. Bineği olan Gullinbursti, cüce yapımı  bir  altın vahşi domuzdur.  Fakat Ragnarok'ta kılıcı yanında olmadığı için savaşta başarısız olup Surtr tarafından öldürülecektir. 
Freyr'in dişi bir dev olan Gerdr'a aşık olup, onunla evlenmek istemesini anlatan mitler bulunmaktadır. 


NJORD


Vanir tanrı kabilesinin lideri olan Njord, Aesir- Vanir savaşı sonrası Aesir'in önemli bir parçası olan tanrılardandır. Kızı Freyja, oğlu Freyr'dir. Çocuklarının annesi ve aynı zamanda kardeşi olan Nerthus'dur. Denizin ve denizciliğin,   zenginliğin, bereketin tanrısıdır.

Skadi ile talihsiz bir evliliği olmuş ve sonra yollarını ayırmışlardır.

Skadi, babası Aesir tarafından öldürülen bir dişi devdir. Bunun karşılığında da tanrılardan biri ile evlenmek ister. Yapılan anlaşmada tanrılar, evleneceği kişiyi sadece ayaklarına bakarak seçebileceğini söyler, bunun üzerine Skadi, en güzel ayağı seçmeye koyulur ve  tanrı Baldr'a ait olduğunu umar. Fakat ayakların sahibi denizlerin tanrısı olan Njord'dur. İstemsizce evlenen çift, nerede yaşayacaklarına karar veremezler. Skadi'nin evi dağın tepesinde ve karla kaplı bir alandadır. Njord'un evi Noatun isedeniz kıyısındadır, dokuz gece Skaldi'nin yuvası Thrymheimr'de, sonraki 9 gece is Noatun'da kalmaya karar verirler. Thtymheimr'de geçen 9 gecenin ardından, tanrının evine doğru yola çıkarlar ve Njörd :

"Loath were the hills on me,   I was not long in them,
Nights only nine, 
To me the wailing of    wolves seemed ill,
After the song of swans."**

Bunun üzerine Skaldi:

"Sleep could I never   on the sea-beds,
For the wailing of the waterfowl,
He wakens me,     who cames from the deep-
The sea-mew  every morn."**



NERTHUS

Njord'un kız kardeşi, Freyja ve Freyr'in annesi olan Nerthus, bereket tanrıçasıdır.  İlk olarak Tacitus'un Germania adlı eserinde görülmüştür, ve onu toprak ana olarak nitelendirmiştir.



**The Beguiling of Gylfi- Prose Edda, Snurri Sturluson.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder