1 Kasım 2017 Çarşamba

Utgard-Loki'nin Hikayesi








Thor ve Loki, Asgar'dan uzaklara yolculuk yaparken, gece çöktüğünde  hoş karşılandıkları bir çiftçi ve ailesinin evinde geceyi geçirmeye karar verirler. Çiftçi ve ailesinin göstermiş olduğu misafirperverlik karşısında Thor, tekrar diriltebileceğini bildiği keçilerini akşam yemeği olarak sunar, yemekten sonra keçilerin postunu yere serer ve çiftçinin çocuklarına kemikleri düzgünce yerleştirmelerini ve daha sonra etin belireceği bu post ve kemiklere kimsenin dokunmamasını söyler.

Tüm talimatlara rağmen çiftçinin Thialfi adındaki oğlu, yerleştirmeden önce içindeki iliği yemek için keçinin bacağındaki kemiği alır. Ertesi sabah Thor, çekici ile birlikte postu ve kemikleri tekrar hayata döndürebilmek için kutsamaya gider. Fakat keçiler tekrar hayata döndüğünde arka bacaklarının topal olduğunu fark eder. Bunun üzerine hiddetle çiftçi ve ailesinin üzerine yürür ve tanrının kendisini öldürmesinden korkan çiftçi, çocukları Thialfi ve Roskva'yı ona köle olsunlar diye hiddetli tanrıya sunar.

Thor çiftçinin bu adağını kabul eder ve engelli keçileri arkada bırakır. Yola yürüyerek devam ederler, asıl amaçları Jotunheim'e varmak olan Tanrılar ve yeni yol arkadaşları, okyanuslardan ve dolambaçlı ormanlardan geçerler. Gece bastırmaya başladığında büyük bir baraka bulurlar, içeride kimseyi bulamayınca geceyi orada geçirmeye karar verirler. İlerleyen zamanlarda tanrılar ve çiftçinin çocukları büyük bir depremle uyanırlar. Dışarı koşup baktıklarında bir devin uyuduğunu ve horlamalarının yeri sarstığını fark ederler. Devlerden nefret eden Thor, düşmanının cezasını vermek için çekicini sallar ama son anda uyanan dev, karşısındaki tanrıları ve korkmuş yoldaşlarını görünce gülmeye başlar ve onlarla eğlenir. Kendini Skrymir olarak tanıtan dev, kendisini tanıttığı kişileri bildiğini de söyler.

Skrymir eldivenlerini almak için uzandığında Thor, devin gece uyudukları barakayı aldığını görür. Ve dev onlara yolculuklarında eşlik etmeyi önerir. Kabul eden tanrılar, yoldaşları ve Skrymir yola koyulurlar. Ertesi gece devasa bir meşe ağacının altına sığınırlar ve devin horlamasından uyuyamayan Thor, yeniden çekicini sallayarak devi farklı zamanlarda üç kez  öldürmeye çalışır fakat başarısız olur, uyanan dev önce sanki başına bir yaprak düştüğünü, ikinci kez palamut düştüğünü, üçüncü kez dallardan toprak parçaları düştüğünü hissettiğini söyleyerek onunla eğlenir.

Sabah olunca Skrymir onlardan ayrılır ve geride kalan tanrılar ve yoldaşları Utgard denilen kaleye gitmek için yola koyulurlar. Günün ortalarına doğru devasa bir kaleye varırlar; kapalı kapıları açmak için uzun süre uğraşan dörtlü sonunda başarılı olurlar ve devasa bir salona giriş yaparlar. İçeride bir çok kişinin, kralları Utgard-Loki'nin de yiyip içtiğini görürler ve konuklarını tanıyan dev kral Utgard-Loki, onların boyutları ile dalga geçer ve onlarla görüşmeyi kabul etmeden önce tutsakları ile düello etmeleri için onlara meydan okur.

Adını temize çıkarmak ve onurunu kurtarmak isteyen tanrılar düelloyu kabul eder.İlk düelloda, Thialfi, saraydaki herkesten daha hızlı koşabileceğini iddia eder. Utgard-Loki onun karşısına Hugi’yi çıkarır . Yarışma başlar ve Hugi Thialfi gelene kadar iki kez varır varış noktasına. Üç kez yapılan yarışta Thialfi yenik düşer. 

Thor yarıştığı üç müsabakada da sonuncu olur. İlk olarak boynuzdan içme yarışı yapılır, ama perperişan bir halde başarısız olur.  İkinci müsabaka biraz aptalcadır. Thor’dan Utgard-Loki’nin koca kedisini kaldırmasını ister. Fakat kudretli tanrı Thor ne yaparsa yapsın bunu hiçbir türlü başaramaz, sadece bir patisini biraz yerden kaldırabildiğinde izleyenlerin hayrete düştüğünü farkeder. Üçüncü müsabaka için Thor güreş tutmayı önerir. Dev, onunla alay edip karşısına güreşmeleri için yaşlı bir kadın olan Elli’yi çıkarır. Uzun uğraşlar sonucu en sonunda kadın Thor’un sırtını yere getirir.

Loki ise kazanabileceği düellolar düşünmeye başlar, ve en sonunda yemek yeme müsabakasına katılır. Kendine güveni tam bir şekilde yemeği herkesten daha hızlı yiyeceğine bahse girer. Utgard-Loki, onun karşısına kim olduğu bilinmeyen Logi isimli birini çıkarır. İki yarışmacı masaya otururlar ve ortalarına içi dolu tahtadan bir et teknesi getirirler. Kurt gibi acıkmış olan iki rakip aynı anda yemeye başlayıp ortaya doğru ilerlerler ve ortada karşı karşıya gelirler. Loki tüm etleri , kemiklerine kadar yemiştir. Oysa Logi, etleri , kemikleri hatta et teknesinin bir bölümünü bile yemiştir. Ve Loki yarışmayı kaybetmiştir. 

Tüm bunlardan sonra dev, daha fazla yarışma olmayacağını söyler ve konuklar geceyi sarayda geçirirler.

Sabah olunca Tanrılar ve yoldaşları tekrar yola çıkmak için hazırlanırlar ve Utgard-Loki onları geçirmek için hazır bulunur. Saraydan çıktıktan sonra dev, Thor ile konuşmaya başlar; Sarayından ayrıldığını ve bir daha giriş yapamayacağını, aslında Skrymir'in kendisi olduğunu ve kudretli tanrının başına isabet ettirdiği darbeleri kayalara ve engin dağlara saptırmasa çoktan ölmüş olacağını , çekici ile vurduğu yerlere üç adet vadi açıldığını söyler.

Ve devam eder ; önceki gün yapılan düellolarda başarısız olmalarının nedenini açıklar. Thialfi, iyi bir koşucu olmasına rağmen Hugi aslında düşünce demektir ve düşünce her şeyden hızlıdır. Thor yaptığı boynuzdan içme müsabakasında içtiği boynuzun bir ucu denizlere açılmaktadır ve dev ona eskiden suların bulunduğu ama artık sadece kumların kaldığı yeri gösterir.İkinci müsabakada kedi diye kaldırmaya çalıştığı şey aslında kılık değiştirmiş dünya yılanı Jörmungard'ın ta kendisidir. Jörmungard o kadar uzun , o kadar büyüktür ki, hiç kimse hatta Thor bile tek başına kaldıramaz. Üçüncü müsabakada karşılaştığı yaşlı kadının Elli aslında en güçlü olanın bile bir gün sırtını yere getirecek olan ihtiyarlık demektir. Tanrılar daha sonra anlar ki Loki'nin düello ettiği Logi, aslında doğadaki öğelerin en doymak bilmeyeni olan ateş anlamına gelmektedir. Loki her ne kadar muhteşem bir performans sergilese de hiç kimse Logi'yi bu konuda yenemezdi.

Tüm bunları anlattıktan sonra dev onlara gitmelerini, ve bir daha gelmemelerini söylediğinde Thor karşılaştığı hile ve küçümsenme nedeniyle yeniden hiddetlenir ve kudretli çekicini devin kafasına geçirmek için döndüğünde, arkasında ne devi ne de görkemli sarayını görür. Her şey gitmiş, yerine sadece bir düzlük kalmıştır.

Master of Illusions and Thor


1 yorum:

  1. Tam ihtiyacım olduğunda yardımıma koşan blog. Türkçe kaynak arayanların mutlaka bakması gerek. Yazılar da gayet sade ve anlaşılır. Yazılarının devamını merakla bekliyorum.

    YanıtlaSil