16 Ocak 2018 Salı

Bazı Önemli Devler









YMIR
Var olan ilk dev, Muspelheim'in alevlerinin, Nifleheim'in donmuş nehirlerini eritmesiyle meydana gelmiştir, ve ondan sonra meydana gelen inek Audhumbla ile beslenmiştir. Hermafrodit olmasının yanında, terleyerek diğer devleri meydana getirmiştir. Daha sonra Odin ve kardeşleri, Ymir'i öldürüp, kanında diğer devleri boğmuş (bir çift hariç) ve bedeniyle dünyayı yaratmışlardır.


ANGRBODA
Kurt Fenrir, Tanrça Hel ve Dünya Yılanı Jörmungand'ın anneleridir. İsminin anlamı "hüzün getiren" demektir.
Savaşçı bir karakter olan Angrboda'nın saçları, öldürdüklerinin kanı ile kızıla boyanmıştır. Jotunheim'de yaşamaktadır, Loki ile evlidir.

The giantess old in Ironwood sat,
In the east, and bore the brood of Fenrir;
Among these one in monster's guise
Was soon to steal the sun from the sky.

There feeds he full on the flesh of the dead,
And the home of the gods he reddens with gore;
Dark grows the sun, and in summer soon
Come mighty storms: would you know yet more?**



SKADI

Dağların tepelerinde, karların asla erimediği yerlerde yaşayan, avcılık yapan, kış tanrıçasıdır. İsminin anlamı "zarar" ve "gölge" anlamlarına gelir.
Dev Thiazi'nin kızıdır. Babası öldükten sonra Njörd ile talihsiz bir evlilik yaşamış, fakat ikili kısa sürede yollarını ayırmışlardır.


HEL

İsmi ile aynı diyarın yöneticisi, Loki ve Angrboda'nın kızıdır. İsminin anlamı "saklı olan" demektir.  Vücudunun yarısı canlı iken, diğer yarısı soğuk, mavi/siyah renktedir. Kıyametin getiricisi olan kardeşleri ile birlikte sürülmüş, ona verilen yer altı diyarının şefliğini yapmaktadır.

SKOLL AND HATI

Güneş tanrıçası Sol ile Ay tanrısı Mani'yi gökyüzünde, durmaksızın kovalayan kurtlardır. Babaları Fenrir'dir. İsimleri "alay eden" ve "nefret eden" anlamlarına gelmektedir. Ragnarok geldiğinde amaçlarına ulaşıp avlarını yutacaklardır.


FENRIR

Loki ile dev Angrboda'nın oğlu olan Fenrir, İskandinav Mitolojisi içindeki en önemli kurtlardan biridir. Tanrılar için büyük tehlike arz eden Fenrir'in küçüklüğünden itibaren bakımını tanrılar üstlenir. Fakat Kurt büyüdükçe güçlenir, ve tanrılar durumu kontrol altında tutmak isterler. Fenrir'i kandırıp, ne kadar güçlü olduğunu gösterebilmesi adı altında zincirlemeye çalışrlar. Fakat Kurt tüm zincirlerden kurtulur. En sonunda cüce yapımı özel bir zincir ile bağlanır, Ragnarok'a kadar hapsedilir. Zamanı geldiğinde zincirlerinden kurtulacak ve tanrıların tanrısı Odin'i yutup kaderini gerçekleştirecektir.




JORMUNAND

Loki ve Angrboda'nın çocuğu Dünya Yılanı olan Jormungand,  Midgard'ın çevresini saran denizlerde yüzmektedir. O kadar büyüktür ki, tüm dünyayı sarıp aynı zamanda kuyruğunu ısırmaktadır.
Ragnarok geldiğinde Midgard'ı sular altında bırakacak, zehirleyecek ve ezeli düşmanı olan Thor ile birbirlerini katledeceklerdir.




NIDHOGG

Ygddrasil'in köklerinde yaşayıp, onu kemiren ve zarar vermeye çalışan yılanımsı ejderhadır.  Fakat Nornlar sayesinde verdiği zarar etki etmemektedir. Ragnarok geldiğinde başarılı olacak ve ağaca geri dönülmez zararlar verecektir.
Ragnarok'tan sonra ise yılan zehri ve bitmeyen acı ile dolu olan salon Nastrand'ı (Ceset Kumsalları)  yöneteceği söylenir.

GARM

Hel'de bekçilik eden tazıdır. Baldr'ı rahatsız eden  rüyaların anlamını öğrenmek için ölüler diyarına giden Odin, bu korkunç tazıyla yolda karşılaşmıştır. Ragnarok'a kadar Odin'in cezalandırdığı yaratıklardandır. Zamanı geldiğinde, Tyr ile birbirlerini katledeceklerdir.

AEGIR VE RAN

Denizlerin altında yaşayan tanrı ve tanrıçadır. Ran denizlerde boğulan savaşçıları, onunla yaşamaları için yanına alır. Dokuz adet, "dalgaların ruhu" olarak adlandırılan çocukları vardır. Tanrılar ile iyi geçinir, onları zaman zaman verdikleri görkemli şölene davet ederler.


SURTR

Muspelheim'de yaşayan alev devi olan Surtr, Ragnarok geldiğinde, Aesir ve Vanir tanrılarına karşı ordusuyla birlikte savaşacak, tanrı Freyr'i öldürecek ve dünyayı yok edecektir. İsminin anlamı "siyah" demektir.




**Poetic Edda

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder