31 Ocak 2018 Çarşamba

Idunn'un Kaçırılması





Odin, Loki ve Hoenir, yollarının ıssız dağlara düştüğü bir yolculuğa çıkarlar ve ilerleyen zamanlarda acıktıklarını hisseden tanrılar, gördükleri bir boğayı akşam yemeği olarak yemeye karar verirler.

Fakat kesip hazırladıkları et, ateşin üzerinde ne kadar kalırsa kalsın asla pişmez. Bu sırada bir ses duyarlar ve kocaman bir kartalın yukarıdan onlarla konuştuğunu görürler. "Benim sihrim sayesinde etiniz pişmiyor, eğer yemekten benim hakkımı vermeyi kabul ederseniz büyümü kaldırırım" der kartal.

Tanrılar sinirlenmiştir, ama anlaşmayı kabul ederler, kartal da etin en güzel kısmını kendine seçer. Loki, kandırıldığını hissedip sinirine yenik düşer ve sağlam bir dal parçasıyla kartala saldırır. Kartal pençeleri ile saldırıyı geri savurur ve daha Loki ne olduğunu anlamadan onu tutup havaya kaldırır ve havada süzülmeye başlarlar. Loki kartala onu yere indirmesi için yalvarır. Fakat kartal kılık değiştirmiş dev Thijazi'den başkası değildir. Ve ona Idunn'un elmaları (yemişleri) ve tanrıçanın kendisini getireceğine yemin etmeden indirmeyeceğini söyler.

Tanrılar Asgard'a geri döndüklerinde yolculuklarını tartışmaya başlarlar. Loki, tanrıça Idunn'un yanına gider ve Asgard duvarlarının ötesinde, bir ormanın içindeki ağaçtan bahseder, ağaçtaki meyveler o kadar göz alıcıdır ki, Idunn'a kendi yetiştirdiği meyveler ile kıyaslaması için onu ormana götürmeyi teklif eder. Tanrıça teklifi kabul eder ve Loki ile birlikte ormana giderler. Vardıklarında devin kartala dönüşmüş hali tanrıçayı kaçırır ve Thrymheim  adındaki, en yüksek dağların tepesindeki, buzlarla kaplı ıssız evine götürür.

Tanrıçanın yokluğunda Aesir halkına yaşlılık çökmeye başlar. Saçları grileşmeye, ciltleri kırışmaya başlar, güçten düşerler.  Bir araya gelip tanrıçaya ne olduğu hakkında tartışırlar ve en son Loki ile beraber Asgard'dan ayrılırken görüldükleri ortaya çıkar. Öfkelenen tanrılar Loki'ye ne olduğunu anlattırır sonucunda eğer hatasını düzeltmezse onu cezalandıracaklarını söylerler.

Bunula birlikte Leydi Freyja, Loki'ye şahin postunu ödünç verir. Böylelikle Loki, kimseye gözükmeden, bir şahin kılığında Jotunheim'deki devin evi Thrymheim'e gidecek ve tanrıçayı geri getirecektir.

Loki şahin görünümünde yolculuğunu tamamladığında devin, tanrıçayı evde yalnız bırakıp balığa gittiğini öğrenir. Vakit kaybetmeden, Idunn'u bir fındığa dönüştürerek, pençeleri arasına alır ve yola çıkar.

Thijazi eve döndüğünde tanrıçanın evde olmadığını görür, kartal formunu alarak hızla Asgard'a doğru yola koyulur. Loki henüz eve varamadan, Asgard'ın yakınlarındayken kartal neredeyse ona ulaşmak üzeredir. Tanrılar bu durumu fark ederler, ve yığdıkları odunlar ile birlikte beklerler. Loki, arayı kapatmak üzere olan öfkeli  kartaldan son anda kaçarak sıkı sıkı tuttuğu fındık ile Asgard topraklarına iner. Tanrı iner inmez odunlar ateşe verilir. Ateş o kadar şiddetli yanar ki, dev hızını ayarlayıp duramaz ve odun yığınından yükselen ateşten kaçamayıp düşer ve orada can verir.


Hikayenin devamı: Njord ile Skadi'nin Evliliği

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder