31 Ocak 2018 Çarşamba

Njord ve Skadi'nin Evliliği







Öncesi için: Idunn'un Kaçırılması

Tanrılar kaçırılmasının ardından Idunn'un geri dönmesini kutlarlarken birden salonlarına  ölen devin kızı Skadi gelir.

Skadi silahlanmıştır ve intikam arayışındadır. Tanrılar Skadi'yi karşılarlar ve onu hoşnut etmeye çalışırlar. İntikam arayışı yerine ona kan parası ödemeyi teklif ederler. Sabırlı davranan tanrılara karşı, Skadi bu anlaşmayı kabul eder.

Üç aşamadan oluşan bu anlaşmada; öncelikle Odin Thijazi'nin gözlerini alır, ve  bir törenle birlikte onları birer yıldız olarak gökyüzünün bir parçası haline getirir.

İkinci aşamada, tanrılar  Skadi'yi güldürmek zorundadır. Birçok başarısız denemenin sonucunda en son Loki çıkar ve ipin bir ucuna keçiyi diğer ucuna testislerini bağlayıp, keçiyle çekiştirme yarışına girer. İkisi de inatçı davranır ve sırayla acıdan inlerler. En sonunda keçinin çekiştirmelerine dayanamayan Loki, devin kucağına düşer. Skadi'nin acımasız yüzüne bir gülümseme gelir ve kıkırdamaya başlar.

Üçüncü aşamada, Skadi'nin istediği bir tanrıyla evlenmesine izin verilir. Fakat tek koşul, onu ayaklarına bakarak seçecektir. Dev, tanrı Baldr'a ait olduklarını umarak en güzel ayakları seçer, fakat ayakların sahibi denizler tanrısı Njord'dür.

Yapılan görkemli evlilik şöleninin ardından, çiftin nerede yaşayacaklarına karar vermeleri gerekmektedir. Njord'ün evi olan Noatun sahilde, sıcak ve aydınlık bir bölgededir. Skadi'nin evi ise, en yüksek dağların tepesinde, soğuk, buzlarla kaplı ve kasvetli bir yerde bulunan Trymheim'ir.

İlk dokuz geceyi Trymheim'de geçmeyi kabul eden Njord dağlardan gelen ve asla kesilmeyen kurt seslerini duymak istemediğini, onun yerine tatlı kuğuların şarkılarını duymayı tercih ettiğini, söyler. Bu tiksindirici yerden kurtulduğu için mutludur ve evini özlemiştir.
"Loath were the hills on me,   I was not long in them,
Nights only nine, 
To me the wailing of    wolves seemed ill,
After the song of swans."**

Noatun'da geçen dokuz gecenin ardından, Skadi'de bu yer için benzer düşüncelere sahip olur, kuşların sesleri yüzünden uyuyamaz, güneşten rahatsız olur ve bu yeri tiksindirici bulur.

Sleep could I never   on the sea-beds,
For the wailing of the waterfowl,
He wakens me,     who cames from the deep-
The sea-mew  every morn."**

Nerede yaşayacaklarına karar veremeyen çift böylelikle yollarını ayırırlar.




Snorri Sturluson. The Prose Edda. Skáldskaparmál
Snorri Sturluson. The Prose Edda. Gylfaginning
**Snurri Sturluson  Prose Edda-The Beguiling of Gylfi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder